Felhívás diákok számára – Pályázati lehetőség, ha érdekel az innováció!

Dr. Benedek Pál települési vízgazdálkodási innovációs díj, diákok számára

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) innovációs versenyt hirdet általános iskolai 7-8. osztályos és középiskolás diákok részére.

Dr. Benedek Pál emlékére szervezett versenyen magyar nyelvű pályaművel lehet részt venni. Pályázni két kategóriában lehet:

1. Informatikai jellegű települési vízgazdálkodási tárgyú innovációval, mobilapplikációval, szoftverrel,
2. minden további, javaslattal, ötlettel, alkotással, makettel, kutatási eredménnyel, méréssel, adatsor elemzéssel, amelyek a települési vízgazdálkodással, vízhasználatokkal kapcsolatos témakörbe tartoznak (vízi környezet és annak védelme, szennyvíz, informatikai, gépészeti, energetikai és fenntarthatósági témakörök).

A verseny azoknak az általános iskolai 7-8. osztályos, valamint középiskolás diákoknak kerül meghirdetésre, akik magyarországi, vagy határon túli alapfokú intézmény felső tagozatában, vagy középiskolában tanulnak, és 1998. január 1. és 2004. december 31. között születtek.

 A pályázat feltételei:
– igazolt általános-, vagy középiskolai jogviszony,
– magyar nyelven elkészített pályamű,
– határidőre benyújtott, hiánytalan pályázat.

 Nevezni a Pályázati adatlap kitöltésével lehet, amely az alábbi linken érhető el:

http://www.maszesz.hu/hireink/aktualis-hirek/maszesz-felhivasa-a-dr-benedek-pal-telepulesi-vizgazdalkodasi-innovacios-dijra-diakok-szamara

 Nevezési határidő: 2018. március 1.

 A díj névadójáról röviden:

Dr. Benedek Pál, DSc, mérnök. 1924. november 17-én született Mezőtúron. 1947-ben a József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mérnöki és Építészmérnöki Kar Mérnöki osztályán szerzett mérnöki oklevelet. 1947-64. között a Mélyépterv vezető tervezőjeként dolgozott, majd 1964-től 1984-es nyugdíjba vonulásáig a VITUKI Vízminőség-védelmi Főosztályát, illetve Vízminőség-védelmi Intézetét vezette. 1989-ben alapította meg a VITUKI (VTK) Innosystem Kft-t, ahol haláláig a cég elnökeként dolgozott. A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség Aranyfedlap díjasa, a Magyar Víziközmű Szövetség Reitter Ferenc díjasa.

Dr. Benedek Pál az eleveniszapos elven működő biológiai szennyvíztisztítók alkalmazásának hazai úttörője, amelyeknek a tervezéséhez, amerikai szakmai eredményekre támaszkodva tervezési irányelveket dolgozott ki. 1964 elejétől a Vízgazdálkodási Kutató Intézetben (VITUKI), a víz- és szennyvíztisztítási, tehát a víztechnológiai kutatás-fejlesztés alapjait. E feladatot támogatva létesült a pécsi szennyvíztisztító telep területén egy fél üzemi kísérleti berendezés, majd a 80-as években Balatonfüreden a kísérleti szennyvíztisztító telep.

Benedek Pál iskolateremtő mérnök és tudós volt. Keze alól került ki számos egyetemi doktor, kandidátus, valamint MTA doktor és akadémikus is. Szigorúsága, és magas elvárása ellenére közvetlen munkatársai, az intézeti kollegák rajongásig szerették, az ágazatban dolgozó munkatársak pedig őszintén tisztelték. A MASZESZ elnökségének Dr. Benedek Pál szellemiségét megőrizni szeretné a vízgazdálkodási innovációs díj megalapításával és gondozásával.

Forrás: www.maszesz.hu/

A Pályázat teljes szövege elérhető az alábbi honlapon:

http://www.maszesz.hu/hireink/aktualis-hirek/maszesz-felhivasa-a-dr-benedek-pal-telepulesi-vizgazdalkodasi-innovacios-dijra-diakok-szamara

A kép illusztráció (Forrás: https://pixabay.com/)

Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.