Horváth Ildikó: a kormány elkötelezett a daganatos megbetegedések megelőzésében

Budapest, 2019. február 2., szombat (MTI) – A kormány elkötelezett a daganatos megbetegedések megelőzésében, és a következő három év a prevenció megerősítéséről szól majd – jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár a rákellenes világnap(február 4.) alkalmából szombaton Budapesten.

Horváth Ildikó a Magyar Tüdőgyógyász Társaság rendezvényén elmondta, Magyarországon a tüdőrák vezető halálok, és a kormány 2010 óta számos intézkedést hozott a betegség visszaszorításáért. Ezek között említette a nemdohányzók védelméről szóló törvény korábbi szigorítását vagy a gyógyítás hatékonyságát növelő eszközbeszerzéseket és onkológiai centrumok felállítását.

Az államtitkár úgy fogalmazott, azért, hogy a betegutak egyértelműek legyenek, a szűrés és a megelőzés erősödjön számos lépéssel készül a kormány. Jelezte, a kormány elkötelezett a nemzeti rákellenes programban foglaltak iránt, amelynek részleteiről a közeljövőben adnak tájékoztatást.
Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnökségi tagja a rendezvényen elmondta, hazánkban a rosszindulatú daganatok közül a tüdőrák érinti a legnagyobb számban a lakosságot, évente tízezer új esetet fedeznek fel, és ez a betegség még mindig a nehezen gyógyíthatók között van.

A tüdőgyógyász kiemelte, az a legfontosabb, hogy mindenki tisztában legyen ennek a betegségnek a jelentőségével és vegye igénybe a prevenciós lehetőségeket. A legveszélyeztetettebbek a dohányosok vagy azok, akik hosszú évekig dohányoztak, hiszen a tüdőrákos betegek nyolcvan százaléka dohányzik – emelte ki.

A megelőzésről szólva Kovács Gábor elmondta, reményeik szerint a közeljövőben szélesebb körben is hozzáférhető lesz a tüdőrák szűrése megfelelő vizsgálati módszerekkel.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaságnak a rákellenes világnap alkalmából kiadott közleménye szerint a dohányfüst nemcsak a tüdőrák, hanem az úgynevezett krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásában is jelentős szerepet játszik. A betegségre jellemző a légszomj, a köhögés, a ziháló légzés és a fokozott nyáktermelés. Felismerését nehezíti, hogy COPD lassan, tünetmentesen alakul ki, de a betegség korai diagnosztizálásával megelőzhető a súlyosbodása. A légzéskárosodás mértéke egy rövid, fájdalommentes vizsgálattal mérhető.

rákellenes világnaphoz kapcsolódóan szombaton a tüdőgyógyász társaság orvosai a Duna Plaza bevásárlóközpontban a dohányzásról leszokást célzó tanácsadással és szénmonoxid-méréssel várják az érdeklődőket.

bed \ ppd \ brr

MTI 2019. február 2., szombat 13:48

A kép illusztráció.

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →