Handó: a bírói tisztség mindig megbecsülésnek örvendett Magyarországon

   Győr, 2019. február 7., csütörtök (MTI) – A bírói tisztség kortól és időtől függetlenül mindig megbecsülésnek örvendett Magyarországon – fogalmazott az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Győrben, ahol bíróságtörténeti kiállítás és konferencia nyílt csütörtökön.

     Handó Tünde kiemelte: 2019-ben van a bírói hivatásról szóló 1869 évi IV-es törvénycikk elfogadásának 150. évfordulója.

A törvénycikk választotta el egymástól a közigazgatást és az igazságszolgáltatást, és elsőként mondta ki a bírói függetlenséget Magyarországon – közölte.

Erre az évfordulóra indították el tavaly a bíróságtörténeti kiállítás- és konferencia-körutat, amelynek első állomása Szegeden volt, majd Miskolcon, illetve Debrecenben mutatták be. Győr után Pécsen lesz látható, nyáron pedig Budapesten zárul a körút – mondta el az OBH elnöke.

Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke köszöntőjében elmondta: a győri konferencia középpontjában a polgári törvénykezési rendtartásról szóló 1868. évi 54. törvénycikke, a dualista jogállam polgári perjogának kialakulása áll.

Lévayné Fazekas Judit, a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának dékánja arra hívta fel a figyelmet, hogy a győri jogászképzés több évszázadra visszanyúló hagyományokkal rendelkezik.

bss \ bbsg \ bpt

MTI 2019. február 7., csütörtök 11:53

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →