Kálóczy Lajos-emlékbizottság alakult Győrben

Győr, 2019. március 13., szerda (MTI) – Kálóczy Lajos születésének 200. évfordulója alkalmából emlékbizottság alakult szerdán Győrben, a testület három hónapos programsorozat keretében eleveníti fel az egykori országgyűlési képviselő, megyei alispán életútját és tetteit – közölte a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat az MTI-vel.

     Az eseménysorozat március 15-től június 12-ig tart, a program keretében az emlékbizottság cikksorozatot jelentet meg Kálóczy Lajosról (1819-1898), családjáról, az 1848-1849-es forradalomban és szabadságharcban betöltött szerepéről, valamint a győri polgárosodásért végzett munkájáról.

Tervezik továbbá egy konferencia megrendezését Mezőörsön, egy kiállítás bemutatását Győrben, emlékünnepséget és koszorúzást Kálóczy Lajos mindszentpusztai sírjánál, az életéről szóló könyv és egy iskolák számára készülő oktatóplakát megjelentetését, valamint gyűjtést indítanak egy Kálóczy-mellszoborra, amelyet Mindszentpusztán állítanának fel.

Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, a térség fideszes országgyűlési képviselője, az eseménysorozat fővédnöke arról beszélt az emlékbizottság megalakulása alkalmából: az egykori politikus jó példa arra, hogy megmutassuk a jelenkor emberének, érdemes közéleti szereplést vállalni. Ha ilyet teszünk, akkor azt nemcsak a politikai érdekérvényesítés, hanem a közjó érdekében is tenni kell – mondta.

Beszélt arról is, hogy Kálóczy aktívan részt vett a forradalom eseményeiben és az azt megelőző időszakban is, Győrben egyebek mellett nemzetőrséget szervezett. Hatással volt a közösségre és jó szolgálatot tett a hazának – jelentette ki az államtitkár.

Németh Zoltán, a megyei önkormányzat és az emlékbizottság elnöke kiemelte, a programsorozat célja, hogy egyfajta önazonosságot adjon a helyiek számára. Egy közösség csak úgy tud fennmaradni, ha megismeri múltját, a jelenben pedig ápolja, gondozza, és ismereteit továbbadja a jövő nemzedék számára – mondta.

Kálóczy Lajos 1819. június 12-én született Pataházán (a mai Győr területén). Győrben tanult, majd végzett jogászként a pozsonyi országgyűlésben volt képviselői titkár. Ekkor kapcsolódott be a reformkori politikai életbe. A reformer ifjak társaságában Győr és Moson megyében részt vett a megyei gyűléseken.

1848-ban, a forradalom idején Pozsonyban felszólalt a népgyűlésen, majd Győrben segítette a forradalmi kezdeményezések megvalósulását. 1848-ban országgyűlési képviselővé választották.

A szabadságharc leverése után bujkálni kényszerült, majd elmenekült az országból. 1852-ben tért haza Londonból, s onnantól mindszenti birtokára internálták. 1861-ben Győr megye alispánja lett, majd még abban az évben és 1865-ben is újra országgyűlési képviselővé választották. Mandátumáról 1867-ben mondott le; 1898. június 29-én hunyt el – áll a közleményben.

hwp \ bám \ bzt \ gry \ bpt

MTI 2019. március 13., szerda 14:07

Fotó:  Kálóczy Lajos a szabadságharc alatt (Forrás: http://kaloczy.hu/)

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →