Egy fodrásznak ki készíti a frizuráját? Interjú Horváth Mónikával, a győrszentiváni mesterfodrásszal, aki Győrben szakosztály elnök és szakmai tanár

Kérlek, mutatkozz be, és mondd el, hogy mivel foglalkozol!

Horváth Mónika vagyok, Szentivánon lakom és itt is dolgozom fodrászként a saját szalonomban, ahol tanulók gyakorlati képzésével is foglalkozom, szinte a kezdetek óta.

15 éve vagyok mester és 11. tanévemet kezdtem meg szeptemberben, a Szépség-Kultúra Szakgimnáziumban, szakmai tanárként.

Az Ipartestületben szakosztály elnök, mesterfodrász és tanár? 

Igen, a Győri Ipartestületnél a Fodrász Szakosztály elnöke vagyok. Igazából egyik hozta magával a másikat, ez egy folyamat.

Miért pont a fodrászat? Gondoltad-e valaha, hogy ezt fogod csinálni?

Már 6. osztályos korom óta fodrász szerettem volna lenni. Viszont 8. után nem sikerült a fodrász iskolába mennem, mert abban az időben kevés “maszek” fodrász volt, a szövetkezetben meg pont létszám stop volt, nem vettek fel tanulókat. Viszont az iskola feltétele, hogy kellett gyakorlati hely. Ennek hiányában esélyem sem volt. Többen javasolták, érettségizzek le először és utána próbáljam meg.

Így jött a Rejtő Sándor Textilipari iskola, ahol érettségit szereztem. Sajnos ez az iskola nem érdekelt, csak az érettségi kellett. Mindig azt mondtam: Rejtőbe járok, de fodrász leszek. Ez azért volt érdekes, mert ez az iskola textilipari iskola volt. Itt a tanáraim is tisztában voltak a terveimmel. Kicsit győzködtek, hogy legalább a technikumot fejezzem be, de hamar belátták, hogy felesleges. Érettségi után jelentkeztem fodrásznak. Hogy miért a textilipar? Semmi következetesség nem volt benne, nem is néztem meg a győri kínálatot, mert csak a fodrászat érdekelt és unokatestvérem pont akkor érettségizett ott, gondoltam, hogy nekem is jó lesz. :-))

Miután végeztem, három évig otthon, háznál dolgoztam, majd egy kis 15 nm-es  szövetkezeti boltot sikerült bérelnem. Itt két évig lehettem, majd egy másik bérleményt kellett keresnem, mivel ezt lebontották. Hét évig voltam az új helyen, ami már sokkal nagyobb volt, 70 nm-es és minden megtalálható volt benne (szolárium, fodrászat, kozmetika, manikűr, pedikűr)

Majd 7 év után tulajdonosváltás történt és innen is mennem kellett. Ekkor mentem “haza”, és otthon alakítottam ki a jelenlegi üzletemet. Szerencsére sok vendégem van.

Amint lehetőségem lett rá, megszereztem a mestervizsgát. Viszont szerettem volna még valamit kihozni az egészből. Természetesen folyamatosan jártam-járok tanfolyamokra, továbbképzésekre, de úgy gondoltam, még tanulok.

Hajnalig báloztunk és utána frissen, fitten irány vizsgáztatni. Vasárnap délelőtt, amikor egy hagyományos családban a leves fő. Kiket vizsgáztattál?

A Budapesti Műszaki Egyetemen szereztem a diplomám. Itt pedagógiát tanultam és szakoktató lettem. Nem azt tanultuk, hogy mit, hanem hogy hogyan tanítsunk. Így lettem diplomás fodrász. Ez azért számított érdekesnek, mert anno a fodrászat szakmunkásképzés volt.

Ekkor kerültem az iskolába, amit nagyon szeretek. Kicsit más, kimozdít az üzlet minden napjaiból, ugyanakkor mégis a szakmához kapcsolódik. Szakmai ismeretet tanítok, tehát elméletet, és mint fent említettem, a szalonban pedig gyakorlatot.

A diploma betekintést engedett a vizsgáztatásba is, hiszen vizsgaelnök csak felsőfokú végzettségű lehet. Így szakmunkás vizsgákon vizsgaelnökként is tevékenykedem, illetve a mesterképzésben is részt vettem.

Így volt ez a bál után is, akkor a végzős osztályom borbélyai vizsgáztak, ahol az iskolát képviselve kellett ott lennem. Ez gyakorlati vizsga volt, az utolsó fejezet. Általában a gyakorlati vizsgákat hétvégén tartják, mert a modellek akkor jobban ráérnek.

Kulcsár Áron, Meiczinger Péter, Horváth Mónika, Kovács Tamás, Máthé Norbert és Barta Ádám a Szépség-Kultúra Szakgimnázium és Vizsgaközpontban, az Ipartestületi bál másnapján, 2019. februárban

Minden fodrász tagja-e az Ipartestületnek? Tulajdonképpen miért jó ott tagnak lenni és te hogyan lettél elnök?

 Sajnos nem minden fodrász tagja a testületnek, de folyamatosan azon dolgozunk, hogy a taglétszámot növeljük. Ezt különböző tanfolyamokkal, továbbképzésekkel és rendezvényekkel próbáljuk elérni. Az Ipartestület  sok  mindenben tud segíteni a tagoknak, könyvelésben, pályázatokban, ötletekben, tanfolyamokban, továbbképzésekben. És egyáltalán, jó egy közösséghez tartozni. Anno nekem itt ajánlottak mestert, akihez kerültem is tanulónak. Tehát az én kapcsolatom egészen a kezdetekre nyúlik vissza.

Honnan jönnek a frizura ötletek?

A frizura ötletekkel ma már könnyű dolgunk van, mert a közösségi oldalak és az internet el van árasztva mindenfélével, és ilyen szinten a vendégek is nagyon felkészültek, sokszor érkeznek képekkel.

Szoktál-e újítani? És akkor ezt hol tanulod meg?

Mi természetesen az új dolgokat továbbképzéseken, tanfolyamokon, szalontréningeken és oktatásokon tanuljuk meg. A fodrászat olyan szakma, amely folyamatos tanulást követel. Igen, szoktam újítani, vagy én javasolom a vendégnek, vagy a nyitottabbak kérik is, hogy most valami mást csináljunk.

 Melyik korosztály látogat inkább?

A hozzám járó korosztály nagyon széles skálán mozog. Az egészen pici gyerekektől (ők nagyon ragaszkodóak) az idős korosztályig, férfiak, nők, fiúk, lányok, mindenki megtalálható az üzletemben. Elkülönülés inkább a napszakokban van, az idősebbek tudnak jönni délelőtt, míg a dolgozók a délutáni és esti időpontokat részesítik előnyben.

 Van-e különbség a falusi és a városi frizura között?

Nem gondolnám, hogy kimondottan a frizurákban lennének különbségek, hogy falusi, vagy városi. Ez inkább egyén és fodrászfüggő, hogy ki mennyire nyitott, ki mennyire jártas az új dolgokban és mennyi időt, pénzt, energiát fektet az újításokba.

Azt olvastam, hogy aki rövid hajat jól nyír, nem biztos, hogy a hosszú hajat is ugyanolyan jól kezeli.  Ez tényleg így van? Te melyiket szereted inkább?

Én hosszú hajpárti vagyok, szeretem a szép hosszú hajakat, de szívesen vágok rövidet is, ez is egyénfüggő. Úgy gondolom, az egyik tökéletes művelése nem zárja ki a másikat, de természetesen mindenkinek megvan, hogy miben erősebb, mi a kedvence, melyik munkafolyamatot szereti.

Van-e valami saját technikád, ami kimondottan rád jellemző?

Olyan, amit én fejlesztettem ki, nincs, de szívesen alkalmazom, amiket továbbképzéseken látok. Ilyen például az egyik vágástechnika, amivel hosszú hajaknál térfogatot növelhetünk, és ezáltal megakadályozzuk, hogy a fejre lapuljon a haj. Ezt a vendégeim nagyon szeretik.  De igazából én mindent szeretek csinálni.

Szoktál-e javasolni a hozzád betérőknek frizurát, vagy rájuk hagyod a döntést?

Általában kész tervekkel érkeznek hozzám, de természetesen van, aki nem tudja, mit szeretne. Mindenkivel átbeszéljük a lehetőségeket és a nem kedvező dolgokról megpróbálom lebeszélni. Elmondom a lehetőségeket, és hogy mit várhat attól a frizurától, mit kell tennie, hogy az olyan legyen. Viszont olyan is van, hogy a vendég haja nem alkalmas a kiszemelt frizurára. Sajnos nagyon sokan nincsenek tisztában bizonyos divatfrizurák anyag és idő szükségletével és ezzel csak a konzultáció után szembesülnek.

Volt-e már olyan alkalom, amikor nem vállaltad el az óhajt, mert olyan extrém volt?

 Voltak fura és extrém kérések, volt, amit nem csináltam meg, ilyen volt például, amikor egy kisfiú farsangra készülve ” barát ” frizurát szeretett volna, hogy a feje tetején vágjam kör alakban kopaszra:-))). Na, ezt nem vállaltam el, lebeszéltem róla, amiért Anyukája nagyon hálás volt. A kisfiú ma már családapa, de még ma is jókat derülünk rajta:-)))

 Milyen visszajelzéseket kaptál, amikor elkezdtél tanítani?

A tanításokról csak pozitív visszajelzéseket kaptam. Mind a gyakorlati és mind az iskolai oktatáson végzett diákjaimmal jó a kapcsolatom, úgy gondolom, szeretnek engem. Talán ez annak köszönhető, hogy igyekszem jó és közvetlen viszonyt kialakítani, mindezt úgy, hogy közben követelek is. Leginkább ez akkor jött vissza, amikor megbuktattam az iskolában egy diákot. Elmondtam neki, hogy erre a hozzáállásra nem tudom átengedni, de adok neki esélyt a következő félévre. Megértették, javítottak, lelkesek lettek, sőt, miután végeztek, utána is gyakran kértek tőlem szakmai segítséget kezdő fodrászként. És ez jó érzéssel tölt el, hogy a nálam végzett tanulók szinte mind a szakmában dolgoznak, legtöbben önálló vállalkozóként.

Egy fodrásznak ki készíti a frizuráját?  Szoktál magadon is kipróbálni újdonságokat?

 Az én frizurámat vágni a fodrász barátnőim, barátaim és tanulóim szokták, a mindennapokban saját magam készítem el. Sajnos mindig arra van a legkevesebb időm, ezért gyakran érvényes  a suszternak a cipője… közmondás. Ez abban nyilvánul meg, hogy rendezett a hajam, de egyszerűbb. Ugyanakkor én a kirívó dolgokat soha sem szerettem. Szeretem a változatosságot, de csak szolidan, a kék és zöld hajakkal nem tudok azonosulni. Nyilván csináltam már, de számomra túlságosan természetellenes.

 Melyik frizura a kedvenced?

Szeretem a rövid tépett fazonokat illetve a hosszú loknis hajakat készíteni.

Milyen lesz az idei frizura divat?

 Az idei divatban új dolgokat nem tudnak már hozni, eddig a sima volt a divat, most jönnek vissza hullámok, és a göndör haj. A fru-fru, a hajak és a színek azok, amikben mindig van változás. Eddig a hideg szőke, szürke ősz árnyalatok voltak, most jönnek már a meleg szőkék és továbbra is a ” többszínű ” hajak hódítanak, a különböző melír és festési technikák, mint például az ombre, a balayage, stb. Az alkalmi frizuráknál pedig a fonás most nagyon megy.

Milyen anyagokkal dolgozol? Te választod ki, vagy javasolják a cégek? Mennyire vagytok önállóak ilyen téren?

Az anyagokban mindig van drágább és egy középáras, hogy lehessen választani. Nem vagyok szerződött partner egy céggel sem, mert szeretek több mindent kipróbálni, megvan, hogy miből mi vált be. Általában a cégek képviselői keresnek meg és látogatnak heti-kétheti rendszerességgel és így egyszerűen be tudom szerezni a szükséges dolgokat.

 Mondanál pár szót a jövőbeni terveidről?

 A jövőben szeretnék továbbra is tanítani, elméletet és gyakorlatot is, illetve dolgozni, de jó lenne egy nagyobb üzletet kialakítani, ahol a munkát már inkább csak felügyelném:-))))

Van egy  tervem, amit megvalósítanék, de az még titok:-))

Köszönöm szépen a megkeresést!

Én köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre!

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →