Lucien Hervé fotóiból nyílt kiállítás a Pannonhalmi Apátsági Galériában

Győr, 2019. április 12., péntek (MTI) – Az építészet csendje címmel Lucien Hervé (1910-2007) fotóiból nyílt kiállítás a Pannonhalmi Apátsági Galériában pénteken – tájékoztatta a Pannonhalmi Főapátság az MTI-t.

A november 11-ig látogatható tárlaton a clairvaux-i ciszterci apátság alapításának kilencszázadik évfordulója alkalmából készült válogatás tekinthető meg.

A szervezők a művész archívumában őrzött negatívok közül olyanokat is válogattak az ismert felvételek mellett, amelyeket eddig még nem nagyítottak ki, ezért most láthatóak először.

A kiállítással a főapátságban megemlékeznek Marie-Alain Couturier domonkos szerzetesről, a L’Art Sacré című szakrális művészeti folyóirat egykori szerkesztőjéről, akinek barátsága és művészi meglátásai döntően befolyásolták Lucien Hervé életét és alkotói pályáját.

A tárlat Hervé egykori kiállításterveit gondolja tovább, végigkalauzol kétezer év szakrális építészetén.

A művész munkája során, valamint saját kezdeményezésből öt kontinens számos országába eljutott. Tárlatain dialógust kezdeményezett a formák és korok, ismerős és ismeretlen helyszínek között. Fotográfiai kifejezésmódjára a Bauhaus képi világa és az expresszionista, két világháború közötti filmek nyelve hatott.

A közlemény idézi Grászli Bernadettet, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatóját, aki szerint Hervének a fotó és az építészet kapcsolatát újraértelmező művei különleges értékű kulturális hagyatéknak számítanak. Az igazgató rámutatott, hogy a fotóművész a 20. század legmeghatározóbb építészeinek – mások mellett Le Corbusier, Alvar Aalto, Tange Kenzó, Richard Neutra és Walter Gropius – alkotásairól készített felvételeket.

Fotográfiái az építészeti tér bemutatásának szuverén útját tarják elénk, s önálló műalkotások, amelyek messze túlmutatnak a régi és a modern építőművészet száraz, dokumentáló bemutatásán – mondta.
A kiállítás hat egységből áll, amelyekhez a szervezők Hervé válogatásaiból választottak idézeteket.

hwp \ pmg

MTI 2019. április 12., péntek 12:27

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →