A győri Kép–Vers kiállítás megnyitó margójára

„ Szép az, ami érdek nélkül tetszik.”- I. Kant

Gondolataim a tegnapi Győri Nemzeti Színházban megtartott Kép –Vers kiállításunk megnyitójából:

…és valamiféle kölcsönhatás folyik több szinten. Kölcsönhatás valósul meg a fotós és a pillanat (a jelenlétben itt és most) között, a költő és a lelke között, ahogyan kölcsönhatásba kerül a fotós és a költő is, illetve a kép a költeménnyel. És nem utolsó sorban a befogadó és a művek között. Ezen egymásra hatások eredményei érzékelhetőek a lelkünkben.

A lélek tartalmakról, hogy a lelkünkben mi játszódik le az alkotások befogadása során, arról csupán találgatni lehet, szavakkal nem annyira lehet megfogalmazni, kifejezni. Ám régóta tudjuk, hogy a lélek alapvető ereje és képessége az érzés, és hogy a tudáshoz, a teljesebb megismeréshez nagyon fontos eszköz…

A művészet, így a költészet is és a fotóművészet is egyfajta egyensúlyra törekvési kísérlet az anyagi világ durvasága, nyersessége, kellemetlensége és az emberi lélek finomabb, nemesebb rezgései, hangulatai, sejtelmei és rejtelmei között.

Ahogy Stendhal írta. „ A szépség a boldogság ígérete.” És kezdetnek nem is kell több…

Zsubrits Zsolt

A fotókat készítette: V Bognár Imre Tivadar

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →