Megnyílt a 24. Múzeumok Majálisa Budapesten – Zsugorfóliázás a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum standjánál

Budapest, 2019. május 18. A zsugorfóliázás lényegét magyarázzák el gyerekeknek a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum standjánál az első alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisán a Magyar Nemzeti Múzeum megújult kertjében 2019. május 18-án. A kétnapos rendezvényen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézműves vásár várja az érdeklődőket, valamint a majális keretében adják át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Budapest, 2019. május 18., szombat (MTI) – Megnyílt a 24. Múzeumok Majálisa szombaton Budapesten, a megújult Múzeumkertben.

     Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a rendezvényen kiemelte: a Múzeumok Majálisa kiváló alkalom, hogy a családok együtt legyenek, értékes időt tölthessenek el közösen.

A politikus hozzáfűzte: a múzeumokból és közgyűjteményekből tudunk legtöbbet meríteni ahhoz, hogy a történelemre alapozott helyes döntéseket hozhassunk egyénként, családként és nemzetként egyaránt.

A kétnapos rendezvényen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézművesvásár várja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében – emelte ki a rendezvényre küldött üzenetében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, akinek köszöntőjét távollétében Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője olvasta fel.

Sánta Péterné, Józsefváros alpolgármestere hangsúlyozta: a felújított Múzeumkert méltó környezetet nyújt az ország első számú múzeumának.

A Múzeumok Majálisa megnyitóján adták át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat. Az elismeréseket a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai, valamint a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber László-tárlatának rendezői vehették át.

Az év múzeuma 2019 pályázaton különdíjat kapott a Kegyeleti Múzeum – Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjtemény, elismerő oklevélben részesült a szentesi Koszta József Múzeum és a fővárosi Sziklakórház Atombunker Múzeum.

Az év kiállítása 2019 pályázaton a bíráló bizottság különdíjjal jutalmazta a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum Zár(ol)va – A gödöllői kastély titkos élete, 1950-1990 című tárlatot.

Elismerő oklevelet vehettek át a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) – Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum Mesés bábok – bábos mesék című, a PIM Kazinczy Ferenc Múzeuma Újhely és a Nagy Háború című, a budapesti Tomory Lajos Múzeum Ekevasba fogott madárszárny című, valamint a miskolci Herman Ottó Múzeum Dinók Földjén – MezoZOOikum, című kiállításának alkotói is.

A majálison az érdeklődők belülről is megtekinthetnek egy muzeális Nysa mentőautót, felülhetnek egy velocipédra, megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket, sőt lovagi felszerelésbe is bújhatnak. A Nemzeti Múzeum belső tereiben a Műtárgysétány’89 a rendszerváltoztatás évét idézi fel.

A kétnapos fesztivál részletes programja a www.muzeumokmajalisa.hu internetes oldalon érhető el.

pja \ bzt \ guz \ kpl

MTI 2019. május 18., szombat 18:21

Budapest, 2019. május 18. Mihalkoc György grafikus és Gartner Petra művészettörténész, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber László-tárlatának rendezői, miután átvették Az év kiállítása díjat az első alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisán a Magyar Nemzeti Múzeum megújult kertjében 2019. május 18-án. A kétnapos rendezvényen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézműves vásár várja az érdeklődőket. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Budapest, 2019. május 18. Rémiás Tibor, a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója (b) és Dohanics László, a múzeum PR menedzsere, miután átvették Az év múzeuma díjat az első alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisán a Magyar Nemzeti Múzeum megújult kertjében 2019. május 18-án. A kétnapos rendezvényen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézműves vásár várja az érdeklődőket. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Budapest, 2019. május 18. Érdeklődők az első alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisán a Magyar Nemzeti Múzeum megújult kertjében 2019. május 18-án. A kétnapos rendezvényen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézműves vásár várja az érdeklődőket, valamint a majális keretében adják át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Budapest, 2019. május 18. Egy eredeti Nisa mentőautót nézeget egy kisfiú a Kresz Géza Mentő Múzeum standjánál az első alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisán a Magyar Nemzeti Múzeum megújult kertjében 2019. május 18-án. A kétnapos rendezvényen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézműves vásár várja az érdeklődőket, valamint a majális keretében adják át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →