Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hidrológiai előrejelzése

Az elmúlt 24 órában a Duna nyugat-ausztriai és bajorországi részvízgyűjtőin nagy területen, sokfelé volt 30 mm-t meghaladó, kisebb körzetekben 50-100 mm-t elérő csapadék. Máshol nem hullott területi átlagban jelentős mennyiség. Az előrejelzések szerint a következő 24 órában a Felső-Duna és az Inn vízgyűjtőkön még további 20-25 mm, a Traun-Enns területén 10-15 mm körüli területi átlagcsapadék várható. Ettől keletebbre, illetve a hét többi napján már máshol sem valószínű jelentős csapadék utánpótlás.

A Dunán Kienstocknál jelenleg 450 cm áradó jellegű a vízjárás és 3140 m3/s-ot szállít a folyó. Az osztrák prognózis szerint tetőzéskor 625 cm várható, ami 4900 m3/s vízhozamot jelent.

Dévénynél is megkezdődött az áradás, a vízállás ma reggel 329 cm.

Az ÉDUVIZIG területén Nagybajcs térségében még stagnáló vízjárás jellemzi a folyót, de a nap folyamán szintén megváltozik a vízjárás és áradóvá válik.

A jelenlegi információk szerint az osztrák és a meteorológiai előrejelzésre alapozva, Nagybajcsnál 510 cm-es tetőzés várható (4600 m3/s), tehát az I. fokú készültségi szintet meghaladó, de a II. fokú készültségi szintet el nem érő árhullám érkezése várható.

A számítások szerint holnap, szerdán dél körül várható akkora vízhozam Dévénynél (4600 m3/s fölé emelkedik), hogy a vízmegosztás emelésére szükség lehet az Öreg-Duna rajkai szelvényénél.

A Rába Győrnél a fentiek alapján feltételezhetően nem éri el a fokozatot, a vízállás 430 cm fölé nem emelkedik.

Forrás: http://www.eduvizig.hu/

Fotó: A Duna Dévénynél 2019.05./Engi Zs.

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →