Újra működni fog a Magyar Építészeti Múzeum kutatószolgálata

Egy hónap múlva újra működni fog a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM-MDK) kutatószolgálata – közölte Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára a témáról rendezett keddi sajtóbeszélgetésen Budapesten.

A Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ az építészeti kulturális örökségvédelem tudományos gyűjteményeinek kezelésével, gyarapításával, közzétételével és nyilvánosan hozzáférhető kutatószolgálat működtetésével foglalkozik, az MMA 2017. november 1-jével hozta létre.

Az 1968-ban alakult Magyar Építészeti Múzeumnak alapítása óta nincs kiállítóhelye, nincs állandó kiállítása, ezek kialakítása a Városligeti fasor 9-13. alatti ingatlanon – a volt BM Kórház területén – jövőbeni feladat.

Az MMA támogatja a gyűjtemény gyarapítását is, két héttel ezelőtt például XX. századi építészeti életműveket, maketteket, leírásokat, tervrajzokat vásároltak – közölte a főtitkár.

A Magyar Építészeti Múzeum kutatószolgálata az átvételkor nem működött, ennek újraélesztésére törekedtek a szolgáltatást biztosító méltó körülmények megteremtésével, így négy hét múlva újra látogatható lesz a kutatószolgálat – hangsúlyozta.
Székely-Gyökössy Szabolcs, az MMA Gazdasági és Pénzügyi Főosztályának vezetője jelezte: a XIII. kerületi Jász utca 33-35-ben nyílt lehetőség ideiglenesen a gyűjtemény elhelyezésére. Ez a helyszín méltó helyet kínál az Építészeti Múzeumnak, a fotótárnak és a tervtárnak, valamint itt fog működni a kutatószolgálat is.

Hozzátette, hogy mintegy 47 ezer leltározott dokumentáció van, emellett 25 ezer feldolgozatlan tétel. Több mint négyezer dokumentumot sikerült megfelelő minőségben digitalizálni, a munka folyamatos. A fotótárban 250 ezer negatív, 87 ezer pozitív fénykép és 14 ezer dia található – ismertette a részleteket a vezető.

A Városligeti fasorban található volt kórház területét, amely a MÉM-MDK végleges elhelyezésére szolgál majd, az elmúlt időszakban ki kellett üríteni és mentesíteni kellett a veszélyes hulladékoktól. Immár abba a szakaszba jutottak, hogy megindulhat a tervezési program – fogalmazott Székely-Gyökössy Szabolcs.

Marosi Miklós építész, az MMA alelnöke azt hangsúlyozta, hogy az építészeti múzeumok a világban nagyon népszerűek, hiszen rövid idő alatt be lehet mutatni egy várost, egy országot modellekkel, képekkel.

A ligetbeli berendezkedés terveiről elmondta, hogy az épületek között sétálhatnának a látogatók, az épületekben többek között kezdő építészeknek rendezhetnének be bérelhető tereket, de szükség van raktárakra, központi makettműhely kialakítására, szervizépületre és publikus térre is.

Forrás: MTI 2019. október 29., kedd 18:34

Kép forrása: https://www.facebook.com/magyarepiteszetimuzeum/photos/

About Engi Zsuzsa

A korlátlan információ használat korát éljük. Özönlenek ránk minden irányból, kéretlenül a hírek. Az olvasó felelőssége, hogy mit fogad be, a mienk, szerkesztőké pedig, hogy tárgyilagosan tényeket mutassunk be. A véleményezés jogát pedig átengedjük olvasóinknak.

View all posts by Engi Zsuzsa →